Home » Mokum Symphony

Mokum Symphony

Gepubliceerd op 19 december 2015 11:27

MSMusici.jpg

Verhalend, Heftig, Breekbaar

Concert in de vernieuwde Uilenburger Synagoge

Blog door onze verslaggever

Deze musici gaven vrijdag 11 december een geweldig concert. In de intieme, prachtig gerenoveerde Uilenburger Synagoge werden voor de pauze de Danses sacrée et profane van Claude Debussy en het Pianokwintet van Cesar Franck uitgevoerd, werken met een dromerig, warm en zelfs explosief karakter.

‘‘Echt fantastisch’, zegt een bezoekster nadat ze het octet van Schubert hoorde, het monumentale sluitstuk van de avond.Ik kreeg het gevoel terug dat ik vroeger had als mijn vader naar de oude platen van de Schubert symfonieën luisterde.’  

Schuberts opgewektheid heeft altijd een dubbele bodem. Hoe vrolijk ook, er is altijd een melancholische lading verstopt’, aldus initiatiefnemer, dirigent en violist Joan Berkhemer. Mokum Symphony streeft ernaar de emoties in de muziek te vertalen met technieken en tradities die vroeger gangbaar waren. Afgaand op de reactie van het publiek slaagt die missie, want de uitvoeringen waren bewogen, meeslepend en zelfs adembenemend.

Uit het publiek:  We noteerden over harpiste Doriene Marselje, ‘Een perfect beeld en niet alleen hoe ze speelt… Je stelt je geen ander instrument voor bij haar dan de harp.’
En over pianiste Patricia de la Vega, ‘Romantisch, verhalend, en van heftig naar bijna breekbaar terughoudend.’ De strijkers hadden een lenige soepele klank en de blazers excelleerden in prachtige solo’s.

‘Dit concert was bijzonder omdat het ‘menselijk’ was, met alle avontuur van dien. De muziek sprak via de karakters, die met verschillende achtergronden en generaties een eenheid vonden in vrijheid en speelplezier.

lees meer over programma en musici


«   »